TORT CU BLAT DE NUCI ȘI CREMĂ DULCE DE LECHE
INGREDIENTE :
Pentru blat:
- 250 gr zahăr farin 
- 60 gr făină 0000 
- 5 albușuri ou
- 60 gr unt 
- 7 ouă 
- 250 grame nuci 
- 1 vârf de sare 
-  45 gr zahăr
 
Pentru cremă: - Dulce de Leche textura cofetar 500 gr și cremă de brânză 500 gr. Pentru însiroparea blatului: cafea tare 150 ml și cognac un păhărel. 
Pentru glazură: - Dulce de Leche textura natural 500 gr, gelatină neutră fără arome 7 gr și apă 35 ml.

MOD DE PREPARARE

Pentru blat: cu blender se bat cele 7 ouă și zahărul farin până când se transformă într-o cremă (cu care de exemplu am putea scrie pe un tort), se bat 10 minute aproximativ.

Separat se amestecă nucile sfărâmițate mărunt cu făina și cu sarea.

Intr-un castronel trebuie să avem gata untul topit. 

In crema obținută din ouă și zahărul farin, se adaugă făina amestecată cu sarea și nucile sfărâmițate mărunt și se integrează treptat cu mișcări rotunde fără a se ridica lingura din amestec ca să nu intre aer.

Se adaugă 5 albușuri de ouă care au fost bătute înainte (se bat până se fac spumă, se fac ca și zăpada, treptat se adaugă cele 45 gr de zahăr în formă de ploaie până când albușurile se fac ca pentru bezele).

In castronelul cu unt topit se adaugă 2 linguri din compoziția obținută mai sus și se amestecă bine, apoi acest amestec se adaugă în compoziția pentru blat.

Amestecul se cântărește și se împarte în 3 părți egale după care se pune în 3 forme de blat (fiecare formă pentru un strat de blat) pentru tort de 26 cm unse cu unt și faină, și se bagă la cuptor la temperatură medie (170 grade aproximativ) timp de 20 de minute. Compoziția se distribuie în formele de blat, cu o lingură fără a ridica lingura din compoziție ca să nu intre aer. Dacă compoziția de tort nu se pune la cuptor în 3 forme pentru fiecare strat de blat, ci se pune într-o singură formă de blat complet, atunci compoziția de blat trebuie ținută 24 h la frigider și apoi se bagă la cuptor (dar copt blatul așa nu va crește foarte mult). Cu o scobitoare se verifică blatul ca să ne asigurăm că este bine copt.

Pentru cremă se amestecă foarte bine dulce de leche cofetar cu crema de brânză.

După ce cele 3 blaturi de tort s-au răcit, se însiropează cu cafeaua amestecată cu cognac. Apoi peste fiecare blat se adaugă crema (se păstrează din crema pentru a acoperi tortul la final). După ce am pus utimul strat de blat, tortul se bagă la frigider timp de 1 oră înainte să îl acoperim cu primul strat de cremă rămasă. După ce acoperim tortul cu primul strat de cremă se bagă iar la frigider. După 1 ora se scoate tortul și se acoperă cu al doilea strat de cremă și apoi îl băgăm iar la frigider timp de o oră.

Tortul se glazurează cu dulce de leche textura natural care a fost încălzit, diluat prin metoda Bain-Marie. Pentru glazură la dulce de leche, ca dulce de leche să devină static, se adaugă gelatina. Glazura se întinde cu mișcări rotunde cu o lingură, astfel să se poată obține o glazură ca scurgeri de ploaie pe laturile tortului.

Poftă bună!

 

TORT ZEBRĂ CU DULCE DE LECHE

INGREDIENTE :

BLAT :

- 680 gr de zahăr

- 7 ouă

- 475 gr de făină

- 2 lingurițe sare fină

- 400 gr de unt

- 230 gr cremă de brânză

- 1 lingură esență de vanilie

- 2 lingurițe praf de copt

- 25 gr cacao amăruie

Extra se folosește colorant vegetal negru și colorant vegetal alb.

Mai este nevoie de 500 gr de fondant, zahăr farin și Dulce de Leche textura cofetar după gust.

MOD DE PREPARARE :

Se bate cu mixerul untul care a fost ținut la temperatură ambientală și treptat se adaugă zahărul și se continuă să se amestece până se integrează total. Apoi se adaugă și crema de brânză care a stat tot la temperatură ambientală și se amestecă bine cu o lingură, după care se continuă să se bată cu mixerul.

Se adaugă ouălele, esența de vanilie și se amestecă iar cu mixerul,

Compoziția se împarte în mod egal în 2 castroane.

Pentru a obține partea albă a “zebrei”, în unul dintre castroanele cu compoziția de mai sus se adaugă 250 gr de faină cernută, o lingură praf de copt, puțină sare, și se amestecă bine cu o lingură. Apoi se adaugă și puțin colorant vegetal alb și se amestecă din nou.

Pentru partea neagră a “zebrei” în celălalt castron peste compoziția obținută și împărțită în 2 mai sus, se adaugă 225 gr făină, 25 grame de cacao, o lingură praf de copt cernută cu o sită și se amestecă cu o lingură. Apoi se adaugă puțin colorant vegetal negru și se continuă să se amestece până toate ingredintele sunt integrate bine.

In forma de copt pentru blat, se pun 2-3 linguri de compoziție albă iar în centru se toarnă 2 linguri din compoziția neagră, apoi în centrul celei negre se adaugă o lingură de compoziție albă și se loveste ușor de masă forma de copt în așa fel încât să se amestece cele 2 creme. Se repetă procedura până se adaugă în forma de copt ambele creme, albă și neagră. Se acoperă cu hartie de aluminiu și se bagă la cuptor la 140-150 de grade timp de o oră și 20 de minute.

Când este gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și apoi i se taie partea de sus ca să rămână blatul lis, drept.

Pentru “pielea” zebrei se folosește fondant alb, pe masa de întins se pune puțin zahăr farin și se întinde fondantul (aceeași procedură ca la întins coca). Pentru dungile de zebră se întinde și puțin fondant negru (sau fondant alb căruia i s-a adăugat colorant negru). Fondantul negru se taie în părți subțiri rotunde care se lipesc peste fondantul alb, se pune hârtie de copt deasupra și cu un sucitor se întinde astfel încât fondandul negru să se lipească bine de cel alb.

Blatul de tort se acoperă complet cu Dulce de Leche textura cofetar și apoi se adaugă fondantul pentru a finaliza tortul.

Poftă bună!